Wil je ons helpen, ook als je er niet meer bent? Een testament is dan een uitstekende oplossing. Met jouw steun kunnen wij verder …. en hebben andere erfgenamen mogelijks een financieel voordeel.
 

Een testament schrijf je eigenhandig of laat je schrijven door een notaris. Om verlies of misverstanden te vermijden, leg je je testament best altijd neer bij een notaris. In een testament of levensverzekering moet duidelijk vermeld worden wie je als begunstigde wil opnemen.


Een testament wordt pas van kracht wanneer de schenker overlijdt. Indien je via een testament een bedrag ‘legateert’ aan een persoon of een instelling, blijf je eigenaar van je bezittingen tot aan je overlijden. Bovendien kan je op elk moment je wilsbeschikking wijzigen.


In een testament kan je kiezen uit 4 verschillende formules of “legaten” . Je kan steeds geven aan een persoon of aan een instelling die gerechtigd is om legaten te aanvaarden.

Bij een algemeen legaat of legaat ten bijzondere titel kan je zelf kiezen; je laat heel uw nalatenschap, een percentage van uw vermogen of een bepaald bedrag na aan “De Klinkaard”.
Bij een duo legaat laat je een deel aan “De Klinkaard” na en zorg je voor een win-win situatie indien er nog andere erfgenamen zijn. Successierecht bij een erfenis tussen broers en zussen, of tussen tantes, ooms, nichten en neven, kunnen snel oplopen tot 65% van de nalatenschap. Voor VZW's bedraagt dit maar 8.5% in Vlaanderen.


De Klinkaard zal de successierechten betalen, na aanvaarding, zo kunnen je andere erfgenamen mee genieten van dit voordelig tarief.


Voorbeeld:

  1. Ludo laat 25 000 euro na aan zijn nichtje Fien.
    Ludo doet dit via een klassiek testament, zonder een VZW als begunstigde. Fien zal na aftrek successie rechten 13 750 euro erven (45% op 25 000 euro)
  2. Ludo laat 15 000 euro na aan zijn nichtje Fien en 10 000 euro aan De Klinkaard. Dan zal Fien 15 000 euro ontvangen. De successie zal door De Klinkaard gedragen worden en houdt nog 2400 euro over.

 

Als je van plan bent om een testament op te maken, raadpleeg je best een notaris. De notaris kan je onpartijdig informeren.